Her står Frederik IX med prinsesse Margrethe i en scene fra serien, som hedder ”Frederik IX”, og som får premiere på DR1 den 1. januar. Foto: Anders Nydam/DR

Dronning Margrethe berørt af DR-serie: Hun fik tårer i øjnene

5. dec 2019
DR1 er klar med dramatisering af kong Frederik IX's liv.

Med en ny stor serie går DR1 bag om dronning Margrethes far Frederik IX.

LÆS OGSÅ: Løkke sælger villa: Elendigt tag og ulovlig el

Serien, der er en dramatisering af kongens liv i årene fra 1912 til 1972, består både af historiske genfortællinger og af interview med blandt andre dronning Margrethe.

Seriens producent, Dorthe Gad Thuemoes, fortæller til Berlingske, at dronningen blev meget berørt under arbejdet med serien.

- Hun var utrolig veloplagt og meget glad for at fortælle, Og da det kom til episoden, hvor det stod klart, at hun ville blive landets næste regent, og hendes far gav hende en lille broche, der ligner en hestesko, fik hun helt tårer i øjnene, fortæller Dorthe Gad Thuremose.

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen ramt af uheld og sygdom

Den 1. januar 2020 er der premiere på serien, som er dramadokumentarisk. Med start i 1912 og en periode på 60 år kræver rollen som Frederik IX fire skuespillere.

De to gennemgående voksne roller besættes af Mathias Flint og Kasper Leisner, der spiller Frederik IX i perioden fra henholdsvis 1935-1945 og 1947-1972.

Frederik IX som barn spilles af Victor Skov Dahl Christiansen og den tidlige ungdom spilles af Andreas Dittmer.

LÆS OGSÅ: Dansk firma konkurs: Chef overførte penge til familien

Den øvrige rolleliste består blandt andre af Sidsel Siem Koch og Andrea Vagn Jensen, der spiller henholdsvis den yngre og ældre dronning Ingrid og Paw Tendrup og Sara Ullner, der spiller henholdsvis Christian X og hans hustru dronning Alexandrine.

Historiske dragter og steder

Serien er blevet til i et tæt samarbejde med kongehuset, som har bidraget med viden om mange af de historiske detaljer såsom klædedragter, uniformer, ordener, medaljer og hvor forskellige begivenheder præcist udspillede sig.

Dronning Margrethe har bidraget med forskellige vigtige detaljer, og kongehuset har givet unik adgang til at filme dramatiseringerne på flere af de rigtige historiske steder på for eksempel Amalienborg og Christiansborg – blandt andet Statsrådssalen og Tronsalen på Christiansborg, Riddersalen på Amalienborg, og ikke mindst kongelogen i det Kongelige Teater.

LÆS OGSÅ: Politiet begår stor brøler i Britta-sagen