Martin Thorborg bliver inviteret på kaffe i FOA af sektorformand Pia Heidi Nielsen. For han skal vide, at fagbevægelsen ikke vil ødelægge men forbedre au pair-ordningen. Det er ikke sikkert, at vi bliver enige om alt, men nogle af misforståelserne skal ryddes af vejen, siger hun. Foto: Foto: FOA-presse og Celina Dahl, Scanpix-Ritzau.

FOA inviterer it-millionær på kaffe: Au pairs skal have bedre løn

2. jul 2019
Iværksætteren Martin Thorborg har misforstået noget, når han kalder fagbevægelsen latterlig og beskylder den for at ville ødelægge au pair-ordningen. Det mener sektor-formand i FOA, der nu inviterer Thorborg til møde i håb om at gøre ham lidt klogere.

Fagforbundet FOA er ikke latterlig, når de kæmper for at forbedre løn- og arbejdsforhold for filippinske, kenyanske og ukrainske au pairs med ophold i Danmark. Tværtimod er det en af fagbevægelsens allervigtigste opgaver at sikre, at ingen arbejdstagere udnyttes og trædes på.

Her er iværksætteren og it-millionæren Martin Thorborg lidt for hurtig på aftrækkeren, når han i et interview med A4Nu kommer med forkerte beskyldninger mod FOA, mener formanden for Kost- og Servicesektoren i FOA, Pia Heidi Nielsen. 

 Læs også: It-millionær: Skide misundelse er ved at ødelægge vores smukke au pair-ordning

- I FOA har vi besluttet at invitere Martin Thorborg på en kop kaffe efter sommerferien. Så har vi mulighed for at fortælle ham, hvad vores holdninger til au pair-ordningen er. Over en tår kaffe lytter begge parter og bliver klogere, og vi håber på, at Martin Thorborg tager imod vores invitation, siger hun. 

I A4Nu fortæller Martin Thorborg, at han selv har haft fire au pairs, som han betragter som stolte piger og ikke som billig hushjælp. Han bebrejder fagbevægelsen for sammen med en stribe røde partier at gøre au pair-ordningen så dyr, at antallet af au pairs i disse år styrtdykker. 

- Jeg kan godt forstå tankegangen hos fagbevægelsen, for jeg ønsker jo heller ikke, at Danmark bliver et land, hvor folk skal have fire jobs for at få råd til mad på bordet. Men jeg synes, at den her kamp fra fagbevægelsens side er direkte latterlig, siger han, 

Store gloser 

I FOA mener Pia Heidi Nielsen, at Martin Thorborg bruger store gloser mod fagbevægelsen, fordi han ikke har tilstrækkeligt kendskab til fagbevægelsens holdninger til au pairs.

- Vi kæmper slet ikke for at ødelægge au pair-ordningen. Tværtimod kæmper vi for at gøre den bedre for at fremtidssikre den. Selvom lommepengene er blevet sat gradvist op, blandt andet efter pres fra FOA, mener vi fortsat, at den trænger til forbedringer.  Men at påstå, at det handler om misundelse, har ingen gang på jord. Det handler om at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for au pairs, fastslår hun.

I FOA er vi i fuld sving med at formulere et udspil til en forbedret udgave af au pair-ordningen.
Pia Heidi Nielsen, sektorformand i FOA.

Kaffemødet med Martin Thorborg skal også bruges til at rydde en misforståelse af vejen, anfører hun. Martin Thorborg tror nemlig, at FOA er tilhængere af, at danske værtsfamilier fra 1. juli skal betale 17.300 kroner for dansk-undervisning til deres au pair. 

- Det er helt forkert. Vi har fra starten været modstandere af dansk-gebyret og har i et høringssvar til Folketinget advaret mod indføre fuld brugerbetaling for dansk til au pairs. Her er vi faktisk helt enige med Martin Thorborg i, at det ville være langt bedre at sætte lommepengene til au pairs i vejret, siger Pia Heidi Nielsen.

Nyt FOA-udspil på vej 

Hun henviser til, at det var Dansk Folkeparti, der fremsatte forslag i Folketinget om at hæve gebyret for dansk til au pairs, og at både FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, efterfølgende advarede mod det.

Således noterede Fagbevægelsens Hovedorganisation i sit høringssvar, at hvis Folketinget ønsker at modvirke, at ordningen fungerer som adgang til billig hushjælp, vil det være mere nærliggende at sætte lommepengebeløbet op fremfor at indføre fuld brugerbetaling for dansk-kurser.

- I FOA er vi i fuld sving med at formulere et udspil til en forbedret udgave af au pair-ordningen. Og det gør vi jo netop for at få ordningen til at overleve i Danmark, men sådan at både au pairs og værtsfamilierne kan se sig selv i den, fastslår hun og understreger, at det ikke indeholder udgifter på godt 17.000 kroner til dansk-undervisning.

FOA's udspil bliver præsenteret til efteråret, og før da vil Pia Heidi Nielsen ikke afsløre detaljerne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her