_Af Frits Ahlstrøm_

Det var på Olympiastadion i München, jeg mødte Uli Hoeness for første gang. Klubben havde omsider kvalificeret sig til UEFA Champions League og var kommet i pulje med FC Dynamo Kijev, FC Spartak Moskva og Paris Saint-Germain.

Jeg var der som pressechef for UEFA, da FC Bayern vandt 1-0 over ukrainerne 28\. september 1994.

Efter kampen, da alle arbejdsopgaver var løst, inviterede klubben på Weissbier og tyske pølser; i øvrigt fremstillet på den fabrik, Uli Hoeness ejede i Nürnberg.

Det blev til nogle hyggelige timer i selskab med Uli Hoeness, Franz Beckenbauer og Karl-Heinz Rummenigge samt klubbens pressechef Markus Hörwick og starten på et venskab, som stadig består, selv om FC Bayern har udviklet sig til en gigant såvel sportsligt som økonomisk.

Til sine tre kampe i gruppespillet havde FC Bayern 26.000 tilskuere mod FC Dynamo Kijev, 31.000 mod FC Spartak Moskva og 46.000 mod Paris Saint-Germain. Nu er der hver gang udsolgt på Allianz Arena – med 75.000 i Bundesligaen og 70.000 i UEFA Champions League.

Da Uli Hoeness begyndte som manager på Säbener Strasse 1\. maj 1979, var der 12 ansatte; nu er der omkring 1.000\. Klubben havde en omsætning på 12 millioner D-Mark (omkring 50 millioner danske kroner) og en gæld på 8 millioner.

I mellemtiden er den årlige omsætning steget til 750 millioner Euro, godt 5½ milliarder danske kroner. Og FC Bayern har opnået 58 titler, deraf 24 som tysk mester.

Samtalerne har været mange og ofte fortrolige. Men jeg kan tillade mig at røbe nogle af dem – af den enkle grund, at Uli nogle år senere gik med til et interview til UEFA Champions League Magazine.

I det interview bekræftede han sit menneskelige format og sin villighed til at hjælpe mennesker i nød – sådan som det stadig er tilfældet.

Hver dag, når Uli og hans hustru Susi spiste morgenmad, tændte de for fjernsynet for at se og høre de seneste nyheder. Hvis nogen havde været udsat for en ulykke eller en katastrofe, sagde Uli til Susi:

-Send lige nogle penge til dem; de har brug for det.

Uli havde råd til at være generøs; og han var det.

Da klubber som FC St. Pauli, Borussia Dortmund, Hannover 96 og FC Hansa Rostock var på randen af konkurs, kom Uli Hoeness dem til undsætning.

Selv om Uli Hoeness altid blev buhet ud på Millerntor-Stadion, hjemmebane for arbejderklubben FC St. Pauli, kunne han ikke forlige sig med, at denne kultklub skulle opløses. Han tilbød, at FC Bayern gratis spillede en venskabskamp. Der var – som altid – udsolgt på Millerntor, og klubben var reddet.

Tilskuerne gav ham en stående ovation.

Alle, der har spillet i FC Bayern München og opført sig ordentlig, kan regne med støtte fra Uli Hoeness i svære tider. Det har flere danske spillere, eksempelvis Lars Lunde, Søren Lerby og Pierre Emile Højbjerg, oplevet.

Da Lars Lunde 12\. april 1988 sin bil blev ramt af et tog i en jernbane-overskæring på vej hjem fra træningen i FC Aarau og indlagt på hospitalet med alvorlige kvæstelser og lå i koma i 13 dage, kørte Uli de 360 km til Schweiz og besøgte ham.

-Du skal kun tænke på at blive rask; så klarer vi resten, var hans besked til Lars Lunde.

En del af genoptræningen foregik i München, hvor Lars Lunde boede privat hos Uli og Susi Hoeness, der også sørgede for, han fik en økonomisk tryg fremtid.

Den nu 55-årige Lars Lunde tilbragte sæsonen 1986-87 i den tyske storklub, hvor han i alt spillede 30 kampe, deriblandt de sidste otte minutter som afløser for den nuværende cheftræner Hans-Dieter Flick i finalen mod FC Porto i Europa Cup-turneringen for mesterhold.

Da Pierre Emile Højbjerg for nogle år siden erfarede, at hans far havde fået konstateret cancer, reagerede Uli Hoeness prompte og arrangerede, at faderen blev fløjet til München og kunne behandles på en privat klinik – på klubbens regning.

Det var også Uli Hoeness, der sammen med Franz Beckenbauer sørgede for, at Gerd Müller blev behandlet for sit alkoholmisbrug.

Som de begge sagde:

-Uden alle de mål, Gerd Müller lavede, havde vi aldrig været hvor, vi er nu.

FC Bayern bekostede behandlingen, men samtidigt besøgte Uli Hoeness næsten dagligt sin ven for at tjekke, at alt forløb efter planen.

Uli Hoeness har også oplevet livets skyggeside. Han blev i 2013 anklaget for skattesnyd. Om det var bevidst eller ubevidst, så erkender han, at det var selvforskyldt. Retten idømte ham 3½ års fængsel.

Det tog hårdt på ham. Da jeg mødte ham i London til den officielle middag før finalen mellem FC Bayern München og Borussia Dortmund, gik jeg hen til ham og prikkede ham på skulderen. Uli vendte sig om, da jeg sagde ’det gør mig ondt, men du er stadig min ven’. Hvorpå han rejste sig og gav mig et kram, mens tårerne løb ned ad kinderne på ham.

Uli har altid været sentimental. Bag facaden, der indimellem kan forekomme hård, især når nogen kritiserer FC Bayern, er der et stort hjerte.

Som aktiv spillede Uli Hoeness på det tyske amatør-landshold 22 gange, blandt andet i den olympiske slutrunde i 1972, hvorefter han blev professionel, opnåede 35 A-landskampe, fire tyske mesterskaber og tre triumfer i træk i den daværende UEFA Champions League.

Uli og Susanne, der altid bliver kaldt for Susi, har været gift i snart 50 år. Sammen har de børnene Sabine og Florian, der har været forretningsfører på pølsefabrikken HoWe siden 2001.

I 1982 var Uli Hoeness udsat for en ulykke. Han var i et privatfly på vej til Hannover for at se landskampen mellem Tyskland og Portugal, da det forsvandt fra radaren og styrtede ned kort før landingen. Først flere timer senere blev vraget lokaliseret. De tre andre ombord blev dræbt, mens Uli Hoeness slap med kvæstelser.

Uli Hoeness har erkendt, at ulykken var med til at ændre ham som menneske og gav ham et nyt og bedre liv. Det er han ikke ene om at være glad for.

Efter 40 års tro tjeneste som manager og siden 2009 som præsident træder Uli Hoeness ned fra tronen, men han har lovet, at han fortsat vil blande sig i fodbold-debatten.

Danke, Uli, und Servus.

### I videoen øverst i artiklen kan du se mål og highlights fra Der Klassiker mellem Bayern München og Dortmund - kampen endte 4-0 til Bayern München.