I Ädelfors finder man gamle guldminer, og guldet herfra flyder i floden. (Arkivfoto) Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Efterårsferie: Bliv guldgraver i Sverige

11. sep 2019
Har du set Gold Rush på Discovery? Nu kan du selv udleve drømmen om at blive guldgraver. Der venter masser af eventyr og oplevelser for familien i efteråret, hvis I tager turen til Sverige.

Vilde elge og voldsomme elve er bare nogle af de naturoplevelser, du kan få, hvis du drøner et par timer nordpå.

Så pak rygsækken, og tag med på aktiv ferie i Sverige, hvor der venter masser af eventyr i efteråret.

LÆS OGSÅ: Janni Spies om forhold til 17 år yngre mand: ”En udfordring”

Friluftsentusiast Rasmus Fredslund Hansen er skribent på opture.dk, hvor han inspirerer til aktive oplevelser i naturen. Han mener, at man skal tage turen over sundet, fordi det giver oplevelsen af rå vildmark.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- I Danmark kan man jo vandre igennem enhver skov på et døgn. Men i Sverige er det let at komme langt væk fra hovedvejen, så man ikke lige støder på en købmand, siger han.

Han foreslår at tage på et vaskeægte nybygger-eventyr ved at grave sit eget guld i det svenske. Det tager omkring fire timer at komme til den lille guldgraverby Ädelfors fra København.

- Det er en hyggelig og fysisk aktivitet, og så er man helt tæt på naturen. Der er noget, man skal, men man har ikke travlt. Man tager den med ro og oplever de dyr, der kommer forbi, siger Rasmus Fredslund Hansen.

LÆS OGSÅ: Popstjerne overrasker: Nu vil hun være krimiforfatter

I Ädelfors kan man leje udstyr og blive instrueret i at grave guld. Men hvis du selv har grej med, kan du stille dig ganske gratis ud i floden og lede efter de gyldne stykker.

Du må tage dine gyldne skatte med hjem. Men det er altså ikke noget, du skal forvente at blive rig af, bemærker Rasmus Fredslund Hansen, som sidst kom hjem med guld for den nette sum af 30-40 kroner.

Er du mere til fart over feltet, er der rig mulighed for klippeklatring, rapelling og bouldering - alt sammen på rå klipper, som du ikke ser dem i Danmark.

I efteråret kan du også stadig kaste dig over vandsport som kanoture på lange åsystemer, hvor du kan se øde øer, eller den mere actionprægede white water kajak, hvor du ror på brusende floder.

- Et kursus i white water kajak er nok det mest ekstreme, du kan kaste dig ud i uden træning eller specielle forudsætninger, siger han.

En rigtig familieaktivitet er at udforske de svenske huler.

- Det kan man opleve flere steder, og det kræver ikke mere end en tur på tre-fire timer fra København, forklarer han.

Anna Kron Boysen fra VisitSweden fremhæver adrenalinsusende aktiviteter som zipline, surfing og fatbikes.

LÆS OGSÅ: Løvinde i Vild Med Dans: Småforelsket hver dag

I Uddevalla kan du opleve den nye FlyingFox Zipline, som er en 900 meter lang svævebane 90 meter over jorden, hvor tophastigheden er 90 kilometer i timen.

- Det er en noget nær magisk tur mellem trætoppene, som man sent vil glemme, siger Anna Kron Boysen.

Er du til lange ture med svævebane, så kan Little Rock Lake Zipline byde på Europas længste af slagsen. Her er fem linjer at vælge imellem og flere på omkring to kilometer.

/ritzau fokus/