Denne artikel er oprindeligt bragt af Faglige Seniorer og bliver publiceret på A4fri.dk som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af den jourhavende på A4 Fri. 

LÆS OGSÅ: Populær tv-vært afslører: Mit sværeste interview nogensinde

Selv om det af en af de mest frygtede sygdomme, så er det kun halvdelen af de danskere, der er ramt, der rent faktisk er klar over at de har KOL.

LÆS OGSÅ: Seebach-brødrene investerer millioner: 

350.000 lider af sygdommen, der især rammer seniorer over 50 år.

Halvdelen af alle tilfælde findes blandt ældre over 70 år.

Selv om symptomerne kan være ubehagelige, så er advarsler som vedvarende hoste, åndenød og slim fra lungerne ikke altid nok til, at personer med KOL kontakter lægen.

LÆS OGSÅ: TV2-profil taler ud om blodprop: Det var ved at koste mig livet

Derfor skal en kampagne fra Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen få flere til at kende sygdommens symptomer og gå til lægen, hvis de gennem længere tid oplever symptomer på KOL.

Det kan have stor betydning for, sygdommens udvikling, hvis man ikke reagerer tidligt på symptomerne.

LÆS OGSÅ: Friværdi:  Kan du leve af dine mursten?

- Der er både gode muligheder for at blive behandlet, og meget som man selv kan gøre, for at mindske symptomerne og forbedre livskvaliteten. For eksempel at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin. Men det er kun et rygestop, der kan bremse sygdomsudviklingen. Tabet i lungefunktion kan desværre ikke genvindes, siger centerchef Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Sådan tjener du penge skattefrit oven i pensionen

Sundhedsstyrelsen opfordrer sammen med Lungeforeningen til, at alle, der oplever symptomer fra lungerne gennem to måneder eller mere, går til lægen og får lavet et lungetjek.

Det er især vigtigt at være opmærksom på symptomerne på KOL, hvis man er ryger eller tidligere har røget, eller hvis man har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg, oplyser Sundhedsstyrelsen.

En lungefunktionsmåling hos lægen tager kun 10 minutter.

Sygdommen kommer snigende

KOL er en sygdom, der udvikler sig langsomt og snigende. Symptomer, du skal være opmærksom på, er hoste, åndenød og slim.

Den vigtigste årsag til KOL er tobaksrygning, og cirka 85 procent af alle tilfælde af KOL skyldes rygning.

Mange tænker derfor, at symptomerne skyldes deres rygning, men tænker ikke på at det kan være KOL – og ved det måske ikke. Eller tænker det skyldes, at de er er i dårlig form eller blot det, at de er blevet ældre.

Du opdager måske heller ikke symptomerne lige med det samme, fordi sygdommen netop udvikler sig snigende.

I begyndelsen mærker du måske kun, at du nemmere bliver forpustet, når du anstrenger dig fysisk for eksempel ved sport eller højere aktivitet i det hele taget. Efterhånden bliver du måske forpustet, får reelt åndenød eller hoster slim op også ved almindelige hverdagsaktiviteter.

Det kan eksempelvis være, når du går på trapper, cykler eller hvis du går i et rask tempo og bærer på noget samtidigt. Og hosten opfatter du bare som tobakshoste.

Måske har du også vænnet dig til at have åndenød og hoste med eller uden slim. Men det er ikke almindeligt at have disse symptomer over længere tid. Uanset hvor gammel du er, hvordan din fysiske form er, eller om du ryger.

Har du oplevet åndenød og hostet med eller uden slim i en periode på 2 måneder eller mere, er det meget vigtigt, at du reagerer og går til læge. For KOL er en sygdom, der langsomt forværres, hvis der ikke gribes ind.

Men holder du op med at ryge, kan du bremse sygdommen. Og holder du dig fysisk aktiv og giver lægen dig inhalationsmedicin, kan det mindske symptomerne og forbedre din livskvalitet

Kilde: Tekst fra Lungeforeningen