"Der skal nye boller på velfærdssuppen, for faktum er, at øget velfærd ikke nødvendigvis koster mere," skriver Martin Thorborg i en klumme. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Millionær: Bedre velfærd koster ikke altid flere penge

20. jul 2019
Martin Thorborg er træt af, at der altid bliver sat lighedstegn mellem mængden af penge og kvaliteten af velfærd.

Bedre velfærd kræver ikke altid flere penge.

Sådan lyder det fra it-millionær og iværksætter Martin Thorborg i en klumme i B.T.

LÆS OGSÅ: Familien fik ikke at vide, at Svend-Åge var død: Ingen kom til bisættelsen

Han er træt af, at både politikere fra rød og blå blok sætter lighedstegn mellem mængden af penge og kvaliteten af velfærd. 

"Det er dovent, det er dumt, og det gør os blinde overfor de håndtag, vi kan hive i," lyder det fra Martin Thorborg.

Han mener, at man i stedet bør kigge mere på, hvordan man gør i det private erhvervsliv og fremhæver sin egen virksomhed Dinero som eksempel. Her er antallet af brugere vokset med 28 procent det seneste år, uden at supportafdelingen er vokset tilsvarende. Og ifølge Martin Thorborg har det hverken fået kundetilfredshed eller medarbejdertilfredshed til at dale. Tricket hos Dinero var at undersøge, hvad kunderne havde brug for og så investere i det. 

Den kendte iværksætter erkender, at man ikke kan sammenligne det direkte med forvaltnigen i det offentlige. Men han mener alligevel, at man kan bruge nogle af de samme principper. Eksempelvis foreslår han, at man kunne lade folk bestille et nyt pas hjemme fra sofaen ved hjælp af NemID, og så bruge de penge, man sparer på at have ansatte bag en borgerservice-skranke, til i stedet at få flere ansatte i børnehaver og på plejehjem.

"Der skal nye boller på velfærdssuppen, for faktum er, at øget velfærd ikke nødvendigvis koster mere. Og det kunne være forfriskende, hvis vi stoppede med at bilde os det ind, som var det en tyngdelov 2.0. Det er skadeligt for innovationen, og det er skadeligt for vores velfærd," skriver Martin Thorborg i sin klumme.