Hvis man kunne tænke sig en royal pyntegenstand til hjemmet, så har man nu chancen for at byde på nogle af prins Henriks tidligere ejendele.

En del af prins Henriks samling af figurer og masker fra Afrika og asiatisk jadekunst bliver nemlig sat til salg gennem auktionshuset Bruun Rasmussen i august.

En forauktion på nettet er startet, og den vil afgøre startbuddene på selve auktionen, der løber af stablen 27.-29. august i København.

Det vil være alt fra amuletter til skåle og fabeldyr, som kommer under hammeren.

I alt bliver omkring 900 genstande sat til salg, og vurderingerne lyder fra 2000 kroner og op.

Prins Henrik døde 13. februar 2018 og blev 83 år gammel. Gennem sit liv opbyggede han en stor samling, og det var prinsens eget ønske, at samlingen skulle sælges.

Det har han ifølge kongehuset skrevet i sit testamente.

Kongefamilien har forud for auktionen udvalgt dele af samlingen, som de ønsker at beholde.

Det er desuden besluttet at bevare dele af samlingen af jader og afrikanske værker på slottet Château de Cayx i Frankrig, der ejes af dronning Magrethe.

Prins Henrik var i mange år en passioneret samler, og hans samlinger består samlet af mere end 6000 genstande.

Prinsen var særligt interesseret i at samle på jader og afrikanske værker. Det skyldes formentlig, at han som barn boede i Fransk Indokina med sin familie.

Interessen for afrikanske masker og skulpturer blev også vakt tidligt i livet, da han i forbindelse med sine studier blev introduceret til afrikanske værker.

En del af overskuddet fra salget af samlingen vil gå til de to kongelige fonde Kronprinsparrets Fond samt Nikolai og Felix Fonden. Fondene støtter blandt andet humanitære og sociale formål.

/ritzau/