Socialrådgiver stoppede ulovlige besparelser på anbragte børn og unge

Pige_trist_anonym_Bente_J__ger_Ritzau_Scanpix
Socialrådgiver sendte chefs ulovlige instruks om bl.a. at spare på anbringelse af børn videre til Ankestyrelsen. Og fik stoppet ordren. Foto: Bente Jæger/Ritzau Scanpix
21. jan. 2021 18.00
En anonym socialrådgiver sendte en ulovlig instruks fra centerchefen i Guldborgsund Kommune videre til Ankestyrelsen - og fik dermed sat en stopper for chefens ulovlige ordre.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Socialrådgiverne.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Centerchefen i Guldborgsund Kommune meldte blandt andet ud, at alle medarbejdere i afdelingen for forebyggelse og familie skulle spare 100.000 kr. på deres sager. Det skriver Socialrådgiverne.dk. Det kunne for eksempel være ved at sende et anbragt barn tilbage til den familie, som barnet var fjernet fra. Se dokumentation nederst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Ansatte skal kunne angive chefen

Sagen er i morgen på byrådets dagsorden. Regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening Øst, Rasmus Balslev, er i tæt kontakt med tillidsrepræsentanten i kommunen.

– Det er et rigtigt grimt eksempel på, at økonomiske hensyn trumfer den faglige vurdering. I mailen fra centerchefen bliver medarbejderne pålagt at gøre noget, som chefen godt ved er klart ulovligt. Det er fuldstændigt uacceptabelt, siger han.

Dansk Socialrådgiverforenings står bag socialrådgiverne, der har sagt fra over for denne tilgang, og er klar til at hjælpe og bakke op.

– Jeg vil opfordre byrådet i Guldborgsund til at prioritere de udsatte børn og familier, så socialrådgiverne kan sætte de indsatser i gang, der kan hjælpe børnene til en god barndom og et godt liv, siger Rasmus Balslev.

Økonomi står i vejen for faglighed

Sagen fra Guldborgsund Kommune er et vidtgående eksempel på, at økonomiske hensyn trænger fagligheden i baggrunden. Men det er desværre ikke enestående, at økonomi står i vejen for socialrådgivernes faglige vurderinger.

I en rundspørge foretaget af Dansk Socialrådgiverforening i september 2020 blandt socialrådgivere på børneområdet svarer 29 procent af de adspurgte, at de ofte oplever, at økonomiske hensyn står i vejen for at iværksætte den faglige korrekte foranstaltning, og 46 procent oplever det indimellem. Konsekvenserne er blandt andet, at der ikke er råd til anbringelser, eller at de forsinkes.

LÆS OGSÅ: Sent anbragte unge kæmper med massive problemer

Dansk Socialrådgiverforening vil under forhandlingerne om en ny Barnets Lov gøre politikerne på Christiansborg opmærksom på, at det ikke alene er ny lovgivning, der er brug for.

– Indsatsen for de udsatte børn og familier skal også prioriteres økonomisk, så der er råd til at iværksætte de rette indsatser, der kan hjælpe børnene til at få et godt liv, siger Dansk Socialrådgiverforenings næstformand Ditte Brøndum.

Udklip af mail fra centerchefen. Kilde: Socialrådgiverne.dk og TV Øst.