Stor bøde til fodboldklub: Brugte ulovlige spillere

11. sep 2019
Fodboldklubben FC Midtjylland har fået en bøde på 120.000 kroner for at hyre fire spillere uden arbejdstilladelse.

Tag en stor dansk superligaklub, og tilsæt nogle dygtige, udenlandske fodboldspillere. Så får du succes.

Det var i hvert fald planen for fodboldklubben FC Midtjylland, der i juli 2012 tegnede kontrakt med fire udenlandske fodboldspillere.

LÆS OGSÅ: Prinsesse og dronning får hovedroller i dokumentarserie

Men i stedet for en umiddelbar succes endte samarbejdet med, at klubben i 2014 skulle betale en bøde på 120.000 kroner, fordi spillerne ikke havde arbejdstilladelse.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det fremgår af en aktindsigt hos Midtjyllands Politi, som Fagbladet 3F har fået.

Hos Divisionsforeningen, der er klubbernes fællesorgan, tager man afstand fra klubbens lovbrud, men afviser at gå ind i sagen.

- Det er et brud på nationallovgivningen, og det er derfor myndighedernes opgave at tage sig af den her sag. Det har ikke noget at gøre med fodboldens regelsæt, fortæller Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen.

Det betyder, at lovbruddet ikke vil resultere i nogle sportslige konsekvenser for klubben.

- Det er kun, hvis vi skønner, at en klub bringer spillet i miskredit, at vi ønsker at sanktionere. Og det mener vi ikke er tilfældet her, siger han.

LÆS OGSÅ: Politimand på pension: Har dræbt 112 gangstere

FC Midtjylland er ikke den eneste danske fodboldklub, der blevet afsløret i at bruge ulovlige spillere uden arbejdstilladelse.

Fagbladet 3F har tidligere beskrevet, hvordan den anden superligaklub FC Nordsjælland i 2017 benyttede sig af en illegal, ghanesisk fodboldspiller. Her modtog klubben en bøde på 60.000 kroner for lovbruddet.

Storklubben FC København indrømmede også i 2013, at de havde sendt den nigerianske spiller Fanendo Adi i kamp, selvom alt papirarbejdet ikke var på plads.

Claus Thomsen mener dog ikke, at der er tale om en tendens blandt fodboldklubberne.

- Udstedelsen af arbejdstilladelser til fodboldspillere går alt for langsomt, så det er et dilemma, som mange klubber står med. Men jeg vil bestemt ikke sige, at det er en tendens.

I Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering (SIRI) kan behandlingstiden af ansøgninger for arbejdstilladelse variere mellem en til tre måneder afhængig af sagstypen.

LÆS OGSÅ: Vild med dans-vært: Frygtede folks tanker

FC Midtjylland ønsker ikke at oplyse de fire spilleres navne, men klubbens presseansvarlige Mads Hviid Jacobsen erkender, at de ikke havde hentet de nødvendige tilladelser hjem, da de ansatte spillerne.

- Det er korrekt, at vi i 2014 blev forelagt og betalte den omtalte bøde. En intern undersøgelse viste, at der var tale om en menneskelig fejl, og at vi på den baggrund sendte de involverede på træningsbanen inden papirerne var i orden, siger han til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Siden hen har politikerne søsat en række tiltag, her i blandt SIRI’s fast-track ordning, som effektiviserer sagsbehandlingen og nedbringer ventetiden. Det optimerer arbejdsvilkårene for os som klub og ikke mindst for vores spillere, som nu hurtigere kan komme på banen og passe deres arbejde.