Foto: Kieran Doherty/Reuters/Ritzau Scanpix

Kendt forfatter udsat for grov telefonfis: Troede, han skulle have nobelprisen

16. okt 2019
Det Svenske Akademi, som offentliggør navnene på de nobelprisnominerede, undersøger nu, hvem der ringede til den anerkendte irske forfatter John Banville og bildte ham ind, at nobelprisen i litteratur gik til ham. Forfatteren siger, at nogle har ønsket at sværte akademiet.

I 45 minutter troede John Banville, at han var blevet tildelt den prestigefyldte nobelpris i litteratur.

Det skriver Berlingske. 

LÆS OGSÅ: Bankernes lønkonge: Så meget tjener han

Torsdag formiddag, kort før offentliggørelsen af navnene på årets to modtagere af prisen, ringede telefonen hos John Banville hjemme i Dublin.

En mand, der udgav sig for at være Mats Malm, som er Det Svenske Akademis permanente sekretær, fortalte ham, at han var en af årets prismodtagere.

- Jeg troede på det. Opkaldet kom fra Stockholm, hvorfor skulle jeg ikke tro på det? siger John Banville til The Irish Times.

Det var en kortvarig glæde for den 73-årige forfatter, der betragtes som et seriøst bud på en nobelprismodtager.

Akademiet offentliggjorde, at årets priser gik til Olga Tokarczuk fra Polen og Peter Handke fra Østrig. Kort efter modtog John Banville beskeden om, at der i sidste øjeblik havde været uenighed, og han derfor ikke fik prisen alligevel.

Det Svenske Akademi, der det seneste halvandet år har været under skarp kritik for en række sager om omfattede seksuel chikane, interne slagsmål, læk af fortrolige oplysninger og mistanke om økonomiske uregelmæssigheder har nu igangsat en undersøgelse af sagen.

"Vi har bestilt en log over vores telefonsamtaler. Vi undersøger, om opkaldet (til Banville, red.) kom fra huset, eller om nogen har manipuleret, så det så sådan ud," skriver Mats Malm i en mail til Sverige Radios kulturprogram Kulturnyt.

LÆS OGSÅ: Ny ferielov forvirrer: - Jeg er konsekvent bagud på feriedage